cool to share

Thursday, November 19, 2009

Anak-Anak Yatim Darussalam


Sebaik sampai kami mendengar taklimat di dewan yang baru siap sumbangan Maip
Kelas English. He is the tallest in the class! Shafiqah is the shortest in this class...
Kelas English. Row row row your boat.. singing time
Menyambut birthday pelajar yang lahir pada November. HAppynya dia kan?
Saya, Mrs Yong, pelajar2 Cosmo dan anak-anak yatim di asrama perempuan

Semalam saya dan rakan office berkesempatan melawat anak-anak yatim Darussalam Tambun Ipoh. Lawatan ini adalah susulan kesinambungan silaturrahim selepasa jamuan majlis hari raya yang lepas. Seronok jugalah dapat bertemu adik-adik atau anak-anak di sana. Kami menyampaikan sedikit sumbangan yang berbentuk keperluan harian . kami telah dipesan jangan sumbang kan beras kerana pemberian dari orang ramai masih banyak lagi takut beras menjadi tak elok bila disimpan terlalu lama. Jadi kami membawa sabun mandi, ubat gigi, berus gigi, pencuci, bedak dan beberapa barang lain. Kehadiran kami hanyalah untuk merapatkan lagi silaturrahim antara pelajar kolej dan anak2 yatim tersebut. Ternyata selepas habis aktiviti dalam kumpulan, saya lihat anak-anak yatim tersebut tidak melepaskan pegangan tangan abang2 dan kakak2 iaitu pelajar2 Diploma dari Cosmopoint Ipoh. Semua anak-anak yatim di sini diwajibkan ke kelas dan belajar di situ dan akan mengambil peperiksaan seperti UPSR dan PMR di sekolah kerajaan. Belajar secara informal di sini terpaksa dibuat kerana kebanyakannya mereka tidak langsung tahu membaca walaupun sudah berumur 10 tahun. Di sini guru-guru sukarela akan datang dan mengajar subject yang serupa di sekolah. Bagi yang tidak tahu membaca , akan di ajar membaca dan mengaji sehingga pandai terlebih dahulu.

Kebanyakan dari mereka ada yang tidak mempunyai ayah atau ibu dan kedua-duanya. Namun ada juga yang mempunyai ibu dan ayah tetapi telah berpisah dan hidup miskin. Mendengar cerita dari Umi dan Ustaz kisah anak-anak tersebut amat sedih sekali. Ada satu pasangan adik-beradik perempuan, si kakak pernah diketuk dengan hammer di kepala sehingga berdarah oleh bapaknya sendiri hanya disebabkan pergaduhan dengan ibunya. Si adik pulak disepak sehingga ke terperosok ke dinding. Mereka masing-masing berumur 15 dan 12 tahun kini. Kasihankan? Ibu terpaksa menghantar mereka tinggal dengan nenek di rumah yang kecil dan dikongsi seramai 7 orang lagi dengan pak cik dan makcik dan sepupu yang lain. Selepas penduduk kampung membuat aduan, akhirnya mereka diambil oleh Darusalam untuk dipelihara. Ini baru satu kisah dari jumlah 26 pelajar
yang lain...

2 comments:

mamai said...

harap bukan untuk publisiti...hehehe

shila said...

abg man, kalu say anak publsiti dah lama saya letak no phone n alamat kat situ hhehhe. tapi org perak memang tau le tpt tu.