cool to share

Saturday, May 16, 2009

Cerita Kopi

Masih teringat lagi tahun 2004 , pada waktu itu iada Cofffe -ouse atau kopitiam kecuali di hotl sahaja. Saya dan seorag rakan perempuan mengunjungi sebuah restoran Melayu untuk makan tghari. Hari itu saya ada appointment marketing so, saya dress up 'terlebih sudah'. Berbaju kemeja , berseluar hitam dan kasut bertumit 3 inci. Kalau hari biasa saya lebih suka menyarung sandal. Selepas mengambil nasi dan lauk saya dan rakan mencari meja dan duduk. Sejurus kemudian seorang anak lelaki muda mengambil pesanan minuman.
"Kopi O kaw panas ".
"Kopi O kaw satu?" Tanyanya mengangkat kening dengan wajah yang tersengih.
" Ya!". Jawab saya seraya tersenyum.
"Kenapa? Akak dah biasalah dik minum kopi ."
Adik itu mengangguk lalu pergi.
Kelihatan meja sebelah yang kelihatan seperti pegawai2 kerajaan lelaki dan wanita mengerling ke kopi panas saya sebaik sahaja kopi saya sampai di meja. Hahaha!


Ini teh candu di cafe office saya, di Tesco tu terlupa nak shot


Sebulan lepas, saya ke Food Court Tesco, pada waktu itu saya seorang sahaja kerana suami outstation dan anak belum dijemput lagi dari rumah Opah. Saya mengambil keputusan mengisi perut terlebih dahulu. Saya pergi ke gerai mamak dan mengorder Teh Candu satu. Seorang abang yang sedang menunggu teh tariknya terus memandang saya. Saya hanya tersenyum.
"Nama je teh candu, tapi bukan candulah". Saya terus bersuara ramah memberi info walaupun abang itu tidak bertanya apa-apa pun.
"Oh Inilah rupanya teh candu yer". Tanya abang disebelah saya sebaik sahaja teh saya sampai.
Saya hanya angguk dan mengiyakan.
"Sedap ke?"
"Hmm kena cubalah sendiri".Jawab saya terus berlelu mengambil makanan pula.





5 comments:

kakyong said...

wahhh...

coffee addicted ni...!

p/s : boley ke tlg disable word verification.. 3 kali dah ni... huhuu

idasm said...

sah.. shila ni mmg penggemar kopi...

mamai said...

kopi o beng satu tarik lebih sikit...

shila said...

kak yong , hahaha saya memang suka kopi... tapi dah up sikit la.. minum kapucino plak kahkah..

idasm... i wish if i have ladang kopi wow

mamai... nak kopi jom pi koptiam hahahaha

NoRT said...

leh sakit kpala kalo minum kopi byak2 nih